Zdravá a krásná zahrada s mykorhizou

Text + foto: Petra Koudelná © Symbiom Česká republika

Naši předci věděli, že pokud chtějí bohatou úrodu, musí především půdu pravidelně kypřit a dodávat do půdy organické látky v podobě kompostovaných zbytků ze zahrad či kuchyní. V té době nebyla půda znečištěna chemickými hnojivy, pesticidy a jinými škodlivými látkami a ochrana půdy probíhala pouze za pomoci dostupných zdrojů z přírody. Půdní život byl bohatý na mikroorganismy a poskytoval zdravé prostředí pro pěstování rozmanitých plodit. Dnes je tomu jinak. V našich kultivovaných zahradách je půdní život takřka nulový. Na každý „problém“ existuje průmyslově vyráběný přípravek a my tak systematicky ničíme to, co zde bylo od počátku věků.

Pokud chcete začít pěstovat rostliny alternativním způsobem, doporučujeme vám opustit většinu chemických přípravků a zkusit to jinak. Jedním z pomocníků můžou a měly by být mykorhizní houby. S rostlinami spolupracují již milióny let a díky nim byly rostliny schopny přejít z vody na souš. Pokud tohle půdní houby dokázaly, jistě si poradí i s našimi záhonky s nekvalitní půdou.

Mykorhizní houba je půdní houba, která se napojí na kořeny rostlin a začne se rozrůstat a vytvářet síť vlásečnic. Houba čerpá živiny z půdy a díky napojení na kořen je schopna prospěšné látky předávat rostlině. Mykorhizní síť má několikanásobně větší schopnost přijmout živiny z půdy, čímž pádem jsou rostliny ve větší míře vyživovány zcela přirozenou (nechemickou) cestou. Mykorhizní houba v žádném případě rostlině neškodí, ba naopak – čím více ji rostlina má, tím lépe prospívá. Pokud stále nevíte, o co se vlastně jedná, můžete si mykorhizní houbu představit jako infuzní trubičku, kterou jdou do těla prospěšné látky. Oslabený organismus tak hnedle dostane vzpruhu a větší sílu k dalšímu růstu a vývoji.


Mykorhizní přípravky jsou k dostání i na našem trhu (výrobcem je česká firma Symbiom) a můžeme je aplikovat od zeleniny, přes okrasné, balkónové a pokojové rostliny, až po stromy a keře. V přírodě se vyskytují tři základní druhy mykorhizních hub a každý druh spolupracuje s jinou skupinou rostlin. Proto se liší i mykorhizní produkty na zeleninu, ovoce či okrasnou zahradu Symbivit, pro vřesovcovité rostliny Rhodovit a pro většinu listnatých a jehličnatých stromů Ectovit.

Aplikace přípravků není obtížná, ale vyžaduje jedinou podmínku – dodat produkt do přímého kontaktu s kořeny rostlin. A co můžeme očekávat od mykorhizních přípravků? Po jejich aplikaci rostliny budou: • odolnější proti stresovým faktorům, jako je např. sucho či přesazení • chráněny proti kořenovým houbovým patogenům a parazitům • bude sníženo odumírání rostlin po výsadbě či přesazení • u plodové zeleniny dojde k navýšení prospěšných antioxidačních látek v plodech • u okrasných rostlin dojde k stabilnímu růstu a bohatšímu kvetení S mykorhizou se navíc rozvine mikrobiální život v půdě, což povede ke zkvalitnění pěstebního prostředí. Pokud budete mít jakékoliv dotazy týkající se mykorhizy, můžete se obrátit na českého výrobce těchto přírodních produktů, firmu Symbiom (symbiom@symbiom.cz).
VZROSTLÉ ROSTLINY nad 150 cmsolitéry, clonící a plotové keře

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies - podrobnosti naleznete zde . Dalším používáním tohoto webu beru tuto informaci na vědomí ROZUMÍM.