Využijte svou terasu naplno!

Text + foto: Jiří Kamrád © Confico Trading s.r.o.

Terasu má většina z nás spojenou s létem a hřejivými slunečními paprsky, kdy můžeme ve stínu markýzy relaxovat celý den. Proč si ale nedopřát to potěšení a nestrávit na čerstvém vzduchu větší část roku? Zkuste markýzu nebo zastřešení.

Vhodně zvoleným typem zastřešení můžete terasu využívat od brzkého jara do pozdního podzimu a obdivovat krásné proměny zahrady, které s sebou toto období přináší. Při plánování terasy bychom měli klást důraz nejen na její funkčnost, ale i na vzhled. Aby terasa nevypadala pouze jako nevzhledná přístavba, ale plnila funkci efektivního a stylového propojení interiéru se zahradou, měli bychom dodržet několik základních pravidel. Je důležité, aby terasa vhodně zapadla do celkového stylu domu a zahrady, a to nejen velikostí a výběrem vhodné barvy, ale i použitými materiály. A protože zeleně není nikdy dost, neváhejte použít rostliny i na samotné terase. Dodá jí to ducha a nápaditost.

Na trhu existuje celá řada typů zastřešení a zastínění teras. Abyste měli představu, jaké možnosti máte, přiblížíme vám některé vybrané typy a jejich výhody. Rozdíl mezi nimi je nejen v ceně, ale hlavně v možnostech použití.

Pokud chcete využívat terasu od jara do podzimu a za každého počasí, doporučujeme vám zastřešení terasy s prosklenými stěnami zvané Glasoase. Konstrukci tvoří pevné hliníkové profily, které na rozdíl od systémů s dřevěnou konstrukcí nevyžadují žádnou údržbu. Konstrukce se navíc dodává ve 47 barvách a Glasoase tak jednoduše sladíte jak s fasádou domu tak i se zahradou. Neocenitelnou výhodou je také její modulárnost – v základní verzi Terrazza se dodává pouze s prosklenou střechou, rozšířená verze je doplněná o posuvné nebo pevné skleněné stěny.

Můžete namítnout, že trávit rozpálené léto pod skleněnou střechou nebude zrovna ideální. Tento problém snadno vyřešíte výsuvnou markýzou, která se jednoduše připevní pod nebo nad střechu a poskytne vám tolik žádaný stín. Ochranu před deštěm a větrem zase zaručí prosklená střecha a stěny. Nejoblíbenější jsou stěny z posuvných bezrámových skel, u kterých oceníte možnost jejich snadného shrnutí na stranu. V případě hezkého počasí můžete odsunutím skel jednoduše otevřít celou obvodovou plochu stěn a mít tak nerušený výhled do zahrady. Použitím světelného a topného panelu si vykouzlíte útulné místo, kde se budete cítit dobře i během chladnějších večerů. Na konci bychom neměli opomenout zmínit, že zastřešením bude před deštěm a sněhem ušetřen i váš zahradní nábytek a terasová podlaha. Jejich údržba bude pro vás o hodně jednodušší a nezabere vám tolik času.

Další typ zastínění terasy představují markýzy s pevnou konstrukcí a posuvným potahem, zvané Plaza Home. V porovnání s výše zmiňovaným zastřešením terasy je využijete zejména v létě a během větrného počasí. Na rozdíl od výsuvných markýz vydrží jejich pevná hliníková konstrukce i silný vítr, během kterého je nemusíte zatahovat. Pokud bychom je porovnali s pevným zastřešením, je jejich výhodou jednodušší montáž a posuvný potah, který vám během krásných večerů nebude bránit ve výhledu na hvězdy. Konstrukci markýzy tvoří hliníkové profily a posuvný potah, který je buď z vrstveného PVC nebo akrylových či polyesterových látek. Zda je markýza vhodná také jako ochrana před deštěm, záleží na typu konstrukce a použitém potahu.

Pokud máte na terase nedostatek místa nebo jsou pro vás výše zmiňované produkty cenově nedostupné, jistě vás potěší markýzy venkovní s výsuvnými rameny. Jsou určeny pouze ke stínění, radost vám ale udělá jejich příznivější cena a to, že na terase nezabírají vůbec žádné místo.

Více na: Markýzy Confico
VZROSTLÉ ROSTLINY nad 150 cmsolitéry, clonící a plotové keře

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies - podrobnosti naleznete zde . Dalším používáním tohoto webu beru tuto informaci na vědomí ROZUMÍM.