Jezírko jako v japonských skalách - Realizace

Jezírko jako v japonských skaláchlistopad 2009

To se tak někdy stane, že když máte velkou zahradu, kde je zprvu pouze travnatá plocha, že se vám za chvíli okouká a dostanete chuť tvořit. A když se na to sami necítíte, je to signál pro nás, že se máme dát do práce. U těchto zákazníků jsme již udělali velký kus práce v předešlých pár letech a těší nás, že se na nás vždy obrátí, když si vymyslí, že ukrojí další kus trávníku, aby něco vysadili. Tentokrát jsem se měl přijet podívat na "něco", co si vytvořili sami... Škoda, že jsem nestihl udělat fotku surového stavu. Pozvali si totiž bagr, jeřáb a kamion s obřími kameny a vykutali něco jako skalní jezero. Musel jsem jim za to vzdát velkou poklonu, protože vypadalo úžasně. Na nás bylo, abychom tomu dali život v podobě rostlin. Výborně jsem se s tvůrcem jezírka shodl na tom, že okolí bychom měli udělat v horském stylu s japonským nádechem. Pojďte se podívat, jestli se nám to povedlo.

obrazek_1
Jak už jsem zmiňoval, velkou část zahrady jsme osazovali již dříve, takže nová část kolem jezera musela nějak navazovat. Široká cestička z kvalitního trávníku mi přišla jako dobrý nápad.
obrazek_2
Měla by být dostatečně dlouhá a hlavně, pokud to prostor dovolí, dostatečně obsázená při okrajích, aby místo, kam vede, nebylo okamžitě vidět, ale aby lákala k němu dojít.
obrazek_3
Takže teprve když přijdete blíž, ukáže se před vámi ten pravý skvost, místo, kam vás cesta měla zavést.
obrazek_4
Jarnímu pohledu vévodí bohatě nakvetlé japonské azalky a rododendrony. Vzadu za plotem už mimo pozemek jsou vidět vysoké stromy kolem cesty, které nabízí dobrou kulisu pozadí, ale kolem jezera jsme přesto vysázeli vysoké keře, abychom odclonili pohled ze silnice a jezírko získalo klidnější atmosféru.
obrazek_5
Zvonkovitě kvetoucí rhododendron "Golden Gate".
obrazek_6
Nad jezírko vedle kamene jsme umístili nepostradatelnou součást japonské zahrady - japonský javor s jemně stříhanými listy.
obrazek_7
A proč charakter skalního jezera? Voda je přiváděna z horní části zahrady kamenitým potůčkem, který je podél osázený klečovitými horskými borovicemi a kapradinami. Přesně jako v přírodě.
obrazek_8
Aby si majitelé mohli při posezení na lavičce zplna užívat relax a harmonii, kterou nabízí pohled na klidnou hladinu jezírka a jeho okolí, od zahrady byla oddělená budoucím lesíkem ze středně velkých borovic. Mají tak pocit "krytých zad" a většího soukromí.
obrazek_9
obrazek_10
A pak přijde do zahrady podzim a rázem celá scenérie vypadá jinak.
obrazek_11
Japonský javor vypadá, že se zmítá v plamenech.
obrazek_12
Měkké podzimní slunce dává všemu až melancholický nádech.
obrazek_13
Tady je dobře vidět, jak pečlivě byly vybírány solitérní kameny - některé mají i mechový povlak, což se považuje za nejcennější.
obrazek_14
I borový háj za lavičkou poporostl.
obrazek_15
No řekněte, dokázal by někdo při pohledu odspodu odhadnout, že se za stromy a keři skrývá jezírko? Značka: dokonalé utajení :-) Tak zase příště!
VZROSTLÉ ROSTLINY nad 150 cmsolitéry, clonící a plotové keře

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies - podrobnosti naleznete zde . Dalším používáním tohoto webu beru tuto informaci na vědomí ROZUMÍM.