Cydonia oblonga 'REA'S MAMMOTH'

Cydonia oblonga 'REA'S MAMMOTH'
kdouloň obecná
kdouloň obecná
VZRŮST | nízký strom |
---|---|
vyšší keř | |
BĚŽNÁ VÝŠKA | 2-5m |
BĚŽNÁ ŠÍŘKA | 2-3m |
KATEGORIE LIST | listnatý opadavý |
BARVA LISTŮ |
![]() |
KATEGORIE KVĚT | méně nápadné, zajímavé květy |
BARVA KVĚTŮ |
![]() |
DOBA KVETENÍ | květen |
NÁROKY NA SLUNCE | slunce |
NÁROKY NA PŮDU | jakákoli (od kyselá po zásaditou) |
NÁROKY NA VLHKOST PŮDY | mírně vlhká ale s dobrou drenáží |
USDA zóna (nejnižší) | 5 (do -29°C) |
KÓD ZIMNÍ OCHRANY | |
PRO ZÓNY 5+6 |
![]() |
PRO ZÓNU 7 |
![]() |
ZAŘAZENA DO KATEGORIÍ |
Ovoce Opadavé listnáče |
Kdouloně jsou trochu pozapomenuté ovocné stromy evropských zahrad. Pěstují se pro krásné a velice aromatické plody, které se sklízejí až v úplné zralosti na podzim, většinou ke konci října. V dávných dobách se plodům říkalo zlatá jablka. Pochází ze západní Asie, ale úspěšně se pěstuje ve všech oblastech mírného i teplejšího klimatu, neboť je výborně mrazuvzdorná i odolná suchu a horku.
Kdouloň Rea‘s Mammoth dostojí svému jménu, neboť opravdu nabídne plody o mamutí velikosti a váze: 8-10 cm v průměru a 500-600 g. Vyšlechtil ji koncem 70. let 19. století Joseph Rea z amerického Coxsackie ve státě New York a registrována byla roku 1895. Jedná se o nízký, opadavý strom, který si pořídíte nejen kvůli plodům, ale i pro jeho krásu.
Na jaře kvete nádhernými, velkými, slabě růžově bílými květy. Listy jsou velké, oválné, tuhé, sytě zelené a zespodu plstnaté stejně jako nové výhony. Na podzim se barví do oranžové a žluté a dobře vyniká červená kresba žilek a červené řapíky.
Na samém konci sezóny dozrávají velké plody ve tvaru široce soudkovitého jablka a sytě žluté barvy. Plody potřebují dlouhé léto a nechávají se dozrát uležením. Jakmile dozrají, jsou sladké a velmi vonné. Používají se na dochucení různých pokrmů z jablek a hrušek a podobného ovoce, kde potřebujete zvýraznit chuť a vůni. Samostatně se z kdoulí vyrábí marmelády, kompoty a používají se na tepelně zpracovávané dezerty, protože v našich středoevropských podmínkách nejsou poživatelné čerstvé, neboť jsou tuhé a je potřeba je tepelně zpracovat, aby získaly měkkost a plně se rozvinulo aroma. Mají vysoký obsah draslíku, množství cukrů je rovnocenné s jablky a nezanedbatelný je i vysoký podíl vitamínu C: 15 mg ve 100 g (např. jablka, hrušky a meruňky mají přibližně poloviční množství). V teplejším klimatu se nechávají na stromě dozrát do úplné měkkosti, kdy se plně rozvine jejich vůně i se zvýší cukernatost plodu a je úžasné je jíst přímo čerstvé.
Kdouloně mohou být keře i nízké stromky s hustou korunou a nerovnými větvičkami. Pokud se roubují, což je častá praxe pro uspíšení nástupu plodnosti a zajištění pravosti odrůdy, jako podnož se nejčastěji používá rovněž kdouloň. Je samosprašná, ale cizí pyl dokáže významně zvýšit plodnost. Nevyžadují zvláštní půdu ani péči. Avšak pokud stojíte o vysoký výnos kvalitního ovoce, zajistěte, aby zem byla propustná a živná. Jako většina ostatních ovocných stromů i kdouloně mají rády umístění na plném slunci či v mírném polostínu. Řez na probrání hustoty větví nebo odstranění starých větví je možné provádět na konci zimy před rašením. Pokud potřebujete zmladit strom nebo zmenšit jeho velikost, zimním řezem se připravíte o květy i plody. Můžete použít alternativní termín po odkvětu, kdy vám vždy zbyde nějaké ovoce uvnitř neostříhané koruny. Mrazuvzdorná do cca -30 °C.
Poslední revize 16-11-2023
Kdouloň Rea‘s Mammoth dostojí svému jménu, neboť opravdu nabídne plody o mamutí velikosti a váze: 8-10 cm v průměru a 500-600 g. Vyšlechtil ji koncem 70. let 19. století Joseph Rea z amerického Coxsackie ve státě New York a registrována byla roku 1895. Jedná se o nízký, opadavý strom, který si pořídíte nejen kvůli plodům, ale i pro jeho krásu.
Na jaře kvete nádhernými, velkými, slabě růžově bílými květy. Listy jsou velké, oválné, tuhé, sytě zelené a zespodu plstnaté stejně jako nové výhony. Na podzim se barví do oranžové a žluté a dobře vyniká červená kresba žilek a červené řapíky.
Na samém konci sezóny dozrávají velké plody ve tvaru široce soudkovitého jablka a sytě žluté barvy. Plody potřebují dlouhé léto a nechávají se dozrát uležením. Jakmile dozrají, jsou sladké a velmi vonné. Používají se na dochucení různých pokrmů z jablek a hrušek a podobného ovoce, kde potřebujete zvýraznit chuť a vůni. Samostatně se z kdoulí vyrábí marmelády, kompoty a používají se na tepelně zpracovávané dezerty, protože v našich středoevropských podmínkách nejsou poživatelné čerstvé, neboť jsou tuhé a je potřeba je tepelně zpracovat, aby získaly měkkost a plně se rozvinulo aroma. Mají vysoký obsah draslíku, množství cukrů je rovnocenné s jablky a nezanedbatelný je i vysoký podíl vitamínu C: 15 mg ve 100 g (např. jablka, hrušky a meruňky mají přibližně poloviční množství). V teplejším klimatu se nechávají na stromě dozrát do úplné měkkosti, kdy se plně rozvine jejich vůně i se zvýší cukernatost plodu a je úžasné je jíst přímo čerstvé.
Kdouloně mohou být keře i nízké stromky s hustou korunou a nerovnými větvičkami. Pokud se roubují, což je častá praxe pro uspíšení nástupu plodnosti a zajištění pravosti odrůdy, jako podnož se nejčastěji používá rovněž kdouloň. Je samosprašná, ale cizí pyl dokáže významně zvýšit plodnost. Nevyžadují zvláštní půdu ani péči. Avšak pokud stojíte o vysoký výnos kvalitního ovoce, zajistěte, aby zem byla propustná a živná. Jako většina ostatních ovocných stromů i kdouloně mají rády umístění na plném slunci či v mírném polostínu. Řez na probrání hustoty větví nebo odstranění starých větví je možné provádět na konci zimy před rašením. Pokud potřebujete zmladit strom nebo zmenšit jeho velikost, zimním řezem se připravíte o květy i plody. Můžete použít alternativní termín po odkvětu, kdy vám vždy zbyde nějaké ovoce uvnitř neostříhané koruny. Mrazuvzdorná do cca -30 °C.
Poslední revize 16-11-2023
VELIKOSTI A CENY
Vysvětlivky
|