Cydonia oblonga 'LESKOVACKA'
Cydonia oblonga 'LESKOVACKA'
kdouloň obecná
kdouloň obecná
VZRŮST | nízký strom |
---|---|
vyšší keř | |
BĚŽNÁ VÝŠKA | 2-5m |
BĚŽNÁ ŠÍŘKA | 2-3m |
KATEGORIE LIST | listnatý opadavý |
BARVA LISTŮ | zelená |
KATEGORIE KVĚT | nápadné květy |
BARVA KVĚTŮ | bílá až růžová |
DOBA KVETENÍ | květen |
NÁROKY NA SLUNCE | slunce |
NÁROKY NA PŮDU | jakákoli (od kyselá po zásaditou) |
NÁROKY NA VLHKOST PŮDY | mírně vlhká ale s dobrou drenáží |
USDA zóna (nejnižší) | 5 (do -29°C) |
KÓD ZIMNÍ OCHRANY | |
PRO ZÓNY 5+6 | |
PRO ZÓNU 7 | |
ZAŘAZENA DO KATEGORIÍ |
Ovoce Opadavé listnáče |
Kdouloně jsou trochu pozapomenuté ovocné stromy evropských zahrad. Pěstují se pro krásné a velice aromatické plody, které se sklízejí až v úplné zralosti na podzim, většinou ke konci října. V dávných dobách se plodům říkalo zlatá jablka. Pochází ze západní Asie, ale úspěšně se pěstuje ve všech oblastech mírného i teplejšího klimatu, neboť je výborně mrazuvzdorná i odolná suchu a horku.
Odrůda kdouloně Leskovacka, či správněji Leskovačka, pochází ze Srbska a byla známá již roku 1898. Na jaře kvete nádhernými, velkými, slabě růžově bílými květy. Listy jsou velké, oválné, tuhé, sytě zelené a zespodu plstnaté stejně jako nové výhony. Na podzim se barví do oranžové a žluté a dobře vyniká červená kresba žilek a červené řapíky. Na samém konci sezóny dozrávají velké plody ve tvaru mírně zploštělého jablka sytě žluté barvy. Rostlina tvoří spíše keř, velmi hustě větvený již od země, což je přínosné pro snadnou sklizeň. Ale lze z ní vymodelovat i jednokmenný stromek. Jako podnož se nejčastěji používá rovněž kdouloň. Je samosprašná, ale cizí pyl dokáže významně zvýšit plodnost.
Plody se používají na dochucení různých pokrmů z jablek a hrušek a podobného ovoce, kde potřebujete zvýraznit chuť a vůni. Samostatně se z kdoulí vyrábí marmelády, kompoty a používá se na tepelně zpracovávané dezerty, protože v našich středoevropských podmínkách nejsou poživatelné čerstvé, neboť jsou tuhé a je potřeba je tepelně zpracovat, aby získaly měkkost a plně se rozvinulo aroma. Mají vysoký obsah draslíku, množství cukrů je rovnocenné s jablky a nezanedbatelný je i vysoký podíl vitamínu C: 15 mg ve 100g (např. jablka, hrušky a meruňky mají přibližně poloviční množství). V teplejším klimatu se nechávají na stromě dozrát do úplné měkkosti, kdy se plně rozvine jejich vůně i se zvýší cukernatost plodu a je úžasné je jíst přímo čerstvé.
Kdouloně nevyžadují zvláštní půdu ani péči. Avšak pokud stojíte o vysoký výnos kvalitního ovoce, zajistěte, aby zem byla propustná a živná. Jako většina ostatních ovocných stromů i kdouloně mají rády umístění na plném slunci či v mírném polostínu. Řez je možné provádět na konci zimy před rašením. Mrazuvzdorná do cca -30 °C.
Poslední revize 09-10-2021
Odrůda kdouloně Leskovacka, či správněji Leskovačka, pochází ze Srbska a byla známá již roku 1898. Na jaře kvete nádhernými, velkými, slabě růžově bílými květy. Listy jsou velké, oválné, tuhé, sytě zelené a zespodu plstnaté stejně jako nové výhony. Na podzim se barví do oranžové a žluté a dobře vyniká červená kresba žilek a červené řapíky. Na samém konci sezóny dozrávají velké plody ve tvaru mírně zploštělého jablka sytě žluté barvy. Rostlina tvoří spíše keř, velmi hustě větvený již od země, což je přínosné pro snadnou sklizeň. Ale lze z ní vymodelovat i jednokmenný stromek. Jako podnož se nejčastěji používá rovněž kdouloň. Je samosprašná, ale cizí pyl dokáže významně zvýšit plodnost.
Plody se používají na dochucení různých pokrmů z jablek a hrušek a podobného ovoce, kde potřebujete zvýraznit chuť a vůni. Samostatně se z kdoulí vyrábí marmelády, kompoty a používá se na tepelně zpracovávané dezerty, protože v našich středoevropských podmínkách nejsou poživatelné čerstvé, neboť jsou tuhé a je potřeba je tepelně zpracovat, aby získaly měkkost a plně se rozvinulo aroma. Mají vysoký obsah draslíku, množství cukrů je rovnocenné s jablky a nezanedbatelný je i vysoký podíl vitamínu C: 15 mg ve 100g (např. jablka, hrušky a meruňky mají přibližně poloviční množství). V teplejším klimatu se nechávají na stromě dozrát do úplné měkkosti, kdy se plně rozvine jejich vůně i se zvýší cukernatost plodu a je úžasné je jíst přímo čerstvé.
Kdouloně nevyžadují zvláštní půdu ani péči. Avšak pokud stojíte o vysoký výnos kvalitního ovoce, zajistěte, aby zem byla propustná a živná. Jako většina ostatních ovocných stromů i kdouloně mají rády umístění na plném slunci či v mírném polostínu. Řez je možné provádět na konci zimy před rašením. Mrazuvzdorná do cca -30 °C.
Poslední revize 09-10-2021
VELIKOSTI A CENY
MOMENTÁLNĚ NENÍ V PRODEJI
Vysvětlivky
|