Rhododendron canadense 'ALBIFLORUM' azalka kanadská, pěnišník kanadský


Rhododendron
Rododendrony (pěnišníky) jsou spolehlivé, překrásně kvetoucí stálezelené keře pocházející z jihozápadní Asie, Himalájí, Severní Ameriky a dokonce Evropy. Z volně rostoucích druhů byly kříženy nové odrůdy, u kterých se neustále zdokonalují jejich přednosti. V polovině 20.století bylo zaevidováno již přes 10 tisíc kultivarů a jejich počet přibývá.Azalka kanadská, resp. pěnišník kanadský je opadavý, kvetoucí keř z čeledi vřesovcovitých, jehož zařazení mezi pěnišníky se potýkalo s mnoha diskusemi již od 19. století, kdy se věřilo, že se jedná o samostatný druh nazývaný rhodora. Pochází ze severovýchodní části Severní Ameriky (Kanada), čemuž odpovídá i jeho mrazuvzdornost, která sahá až k -42 °C.
Albiflorum (někdy i Album a dokonce Alba) je uznaná odrůda azalky kanadské, která se významně liší nejen barvou květu, ale i habitem. Od konce dubna bohatě vykvétá na holém dřevě drobnými, azalce ani pěnišníku nepodobnými květy čistě bílé barvy. Jsou podlouhle trubkovité, jednotlivé plátky jsou od sebe oddělené a vytočené ven a střed zdobí několik dlouhých tyčinek (nejčastěji 7). Teprve při odkvětu se začínají tvořit malé, elipčité, opadavé listy sivě zelené barvy, jež připomínají listy vřesen.
Roste pomalu do vzpřímeného, pěkně hustého a nevelkého keře o výšce pouze kolem asi 80 cm. Pro hustší habitus a zároveň odstranění nehezkých semeníků jej můžete okamžitě po odkvětu ostříhat. Pokud tvoříte aranžmá na vlhkém až podmáčeném stanovišti společně s vřesnami, kyhankami, zakrslými vrbami či břízami a podobnými vodomilnými keři, azalka kanadská vám do této sestavy navíc nabídne kvetení
Azalka kanadská preferuje slunná místa a vlhkou až mírně podmáčenou zem kyselé reakce (pH 4,5-5,5) s dostatkem živin. Kořeny rostou mělce a nadále se rozrůstají pod povrchem země do stran, kde hledají živiny = nikdy je nesázejte příliš hluboko. Ideální směs ke kořenům je rašelina smíchaná s lehkou, vápno-prostou zahradní zemí, zasypaná tlejícím listím či drcenou kůrou. Zvládne i trvalé podmáčení. Mrazuvzdornost je až -42 °C.
Poslední revize 26-01-2021