Prunus persica 'ROMEA'

Prunus persica
Prunus persica 'ROMEA'
Broskvoň žlutomasá - středně pozdní tvrdka
VZRŮST nízký strom
BĚŽNÁ VÝŠKA 3-4m
BĚŽNÁ ŠÍŘKA 2-3m
KATEGORIE LIST listnatý opadavý
BARVA LISTŮ zelená
KATEGORIE KVĚT nápadné květy
BARVA KVĚTŮ bílá až růžová
NÁROKY NA SLUNCE slunce
USDA zóna (nejnižší) 5b   (do -27°C)
KÓD ZIMNÍ OCHRANY  
PRO ZÓNY 5+6 Kód zimní ochrany zóna 5+6
PRO ZÓNU 7 Kód zimní ochrany zóna 7
ZAŘAZENA DO KATEGORIÍ Ovoce
náhled fotonáhled fotonáhled foto
Broskvoně typu cling, česky tvrdka a percoca v Itálii, kde se nejvíce pěstuje, jsou odrůdy, které se krom intenzivní chuti a vůně vyznačují hlavně pevností dužiny, což je vedle přímé konzumace předurčuje k dalšímu zpracování. Pevná dužina totiž nabídne hodně hmoty do hustých džusů, nerozvaří se v kompotech a v dezertech i při běžné teplotě zpracování zůstává pěkně pevná. Většinou se jedná o pozdní odrůdy hůře odlučitelné od pecky.

Romea je broskvoň tvrdka z Itálie a řadí se k těm nejranějším z pozdních. Již od poloviny srpna umí nabídnout nádherně vybarvené plody vynikající chuti, snad nejlepší ze všech tvrdek, co jsme zatím ochutnali. Intenzivní chuť je sladká, nadmíru voňavá a obsahuje hodně šťávy. Plody jsou navíc tak krásné - sytě zlatožluté s výrazným červeným žíháním, které při dozrávání přechází v plné líčko, jež může zabrat až 40% plochy. Plody jsou velké a mladé stromy těžko udrží všechny, doporučujeme začátkem léta provést probírku a nechat jen ty nejsilnější nejblíže cca 30 cm od sebe. I když plody vypadají nádherně, netrhejte je dříve, než začnou silně vonět a jdou lehce oddělit od větve. Nemusíte je pěstovat jen kvůli zpracování, Romea je skvělá broskev i pro konzumaci za čerstva.

Koruny jsou středně husté, bujně rostoucí do všech stran. Do plodnosti nastupuje velmi brzy. Je středně náchylná na kadeřavost. Samosprašná. Broskvoně mají rády teplo, ale osvědčilo se nám nedávat je na vyloženě chráněnou pozici, aby nezačaly kvést příliš brzy. Vzhledem k jejich mrazuodolnosti si můžeme dovolit je zasadit i na místo, kde trochu fouká a chladný jarní vítr nedovolí květům se otevřít tak brzy. Romea umí vykvést 4 až 7 dnů později než Redhaven, což jí pomůže vyhnout se pozdním mrazům. Plodí lépe v teplejších lokalitách.

Zem by měla být lehce vápenitá nebo neutrální, neustále vlhká, ale dobře odvodněná. Nepřesazujte prostokořenné na podzim – od konce léta již nedělají kořínky. Stříhání je možné buď na jaře po odkvětu, nebo po sklizni – dlouhé větve zakraťte na méně než polovinu, slabé odstraňte. Nejlepší je nechat strom růst přirozeně bez přehnaného řezu. Mrazuvzdornost vyzkoušená zatím do cca -24°C a předpokládá se až do -27°C.

Poslední revize 15-02-2019
VELIKOSTI A CENY
MOMENTÁLNĚ NENÍ V PRODEJI


NEMÁME ROSTLINU SKLADEM? ZKUSTE PODOBNOU:
Prunus persica 'HARBRITE'
Prunus persica 'CRESTHAVEN'
Vysvětlivky
  • STANDARD - Rostliny této kategorie jsou 1.jakosti s hustotou větví a celkovou šířkou přiměřenou věku a způsobu pěstování v kontejnerech.
  • DE LUXE - Do této kategorie patří speciálně vybrané kusy, které na svůj věk a výšku mají velmi husté větvení a celkový luxusní vzhled, zpravidla díky pravidelnému stříhání nebo jiné speciální péči.
  • EXTRA - Tyto rostliny jsou již velmi rozrostlé a věkově zralé se solitérním vzezřením.
  • HOBBY - Hobby rostliny jsou stejně kvalitní jako naše běžná standard kvalita, ale jsou mladší a tím pádem menší a levnější.
  • KEŘ - dřevina, která houstne zejména větvemi rostoucími od země.
  • STROM - kmenová dřevina s korunou, kdy kmen má výšku 190-210 cm, není-li v popisu uvedeno jinak. Za obchodní velikost se u stromů považuje obvod kmene ve výšce 1m.
  • POLOKMEN, MINIKMEN - kmenová dřevina s nižším kmenem než má strom, výška kmene je uvedena v popisu velikosti.
  • ZAVĚTVENÝ OD ZEMĚ - znamená dřevinu, která neroste jako klasický keř, ale má kmen a větve se objevují již od země a pokračují vzhůru podél kmene.
  • u TRAV a TRVALEK se většinou uvádí průměr květináče nebo průměr trsu, čímž se odkazuje na hustota trsu.
VZROSTLÉ ROSTLINY nad 150 cmsolitéry, clonící a plotové keře

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies - podrobnosti naleznete zde . Dalším používáním tohoto webu beru tuto informaci na vědomí ROZUMÍM.